Waarheid, wat is dat?
Is er een absolute waarheid? Ik denk het niet. ‘It’s all a matter of perspective’. Maar iedereen heeft wel een eigen waarheid. Een waarheid over wat hij/zij zou willen doen binnen een team. Hoe raar of vreemd dit ook in eerste instantie mag klinken. Of een waarheid over wat je werkelijk vindt van de organisatie waar je werkt, over het bestuur, over de leidinggevende of over collega’s. Tot slot is er natuurlijk de waarheid over je eigen angsten, dwalingen en onvermogens. Alsook de waarheid over jouw passie en verlangens; wat jij denkt dat jij zou kunnen zijn in dit (werk)leven. Hoe vaak worden die waarheden gedeeld in jouw organisatie? Ik ken nog niet zoveel organisaties waarin onomwonden iedereen zijn of haar waarheid naar buiten brengt. En toch zijn deze waarheden de bron van beweging, energie en resultaat.
Gevolgen van jouw waarheid niet delen.
Als de waarheden niet worden gedeeld, vormen ze daarentegen een bron van belemmering, frustratie, wederzijdse interpretatie en energieverlies. Ik kom dat vaak tegen in organisaties bij teams. Er wordt niet uitgesproken wat er werkelijk is. De gevolgen hiervan zijn desastreus. Hier een kleine opsomming:
- ‘Schizofrenie’ en energieverlies. Als je niet jouw waarheid deelt op je werk moet je dus een deel van jezelf thuis laten ofwel onderdrukken. Je raakt zogezegd een beetje gespleten. Dit onderdrukken kost veel (onbewuste) energie. Het verbaast altijd weer hoeveel energie, en dus productiviteit, vrijkomt als mensen hun waarheid gaan delen met elkaar.
- Er ontstaat geen verbinding tussen mensen. Om verbinding en daarmee teamgeest of ware samenwerking te realiseren is het nodig dat mensen zich openstellen. Openstaan voor de waarheid van de ander. Maar ook je openen, lees blootgeven, naar anderen. Zonder deze openingen blijven de menselijke verbindende deuren gesloten. Anders gesteld: als je zaken niet uitspreekt die van belang zijn, bijvoorbeeld dat je je ergert aan een collega, dan gaan deze tussen jou en deze collega in staan.
- Tot slot, als je de waarheid over jezelf niet onder ogen ziet en deelt, veroorzaak je frustraties en conflicten. Dat zit zo. Zaken die je van jezelf niet mag bijvoorbeeld ‘ruimte in nemen’, stil zijn’, ‘je uitspreken’, ‘er omheen draaien’, et cetera, mogen anderen dat ook niet van jou. Met als gevolg dat je hen zaken kwalijk neemt, ze probeert te corrigeren of om hen heen gaat bewegen. Allen niet bevorderlijk voor het werkplezier en resultaat.
De waarheid delen niet makkelijk…
Mijn ervaring is dat het niet makkelijk is om je waarheid te delen. Je moet als het ware altijd een hobbel over. De hobbel van ‘wat als…??’ Wat zullen anderen vinden?’ ‘Dat ik dit wil is toch belachelijk!’ ‘Morgen moet ik ook nog met hen werken’. Of ‘dadelijk raak ik mijn baan kwijt. Deze redenen hebben alles te maken met het feit dat we als mens een groepsdier zijn. We zijn (onbewust) bang om ons buiten de groep te plaatsen. Natuurlijk heb je ook mensen die dat niet boeit en er alles uit flappen. Zij hebben juist vaak geen verbinding met anderen en leggen daarmee een bom onder veel samenwerkingsrelaties. Dat is hun blinde vlek. Goede begeleiding van waarheidsdeling is daarom essentieel. Leidinggevenden zijn hierin voorwaardenscheppend maar ook onderdeel van de inhoud.
…..maar wel verrijkend
Laatst deelde ik op Linkedin een interview met Eugenie van Wiechen, Topvrouw van het jaar 2018. Doordat ze zelf haar fouten deelde en zich kwetsbaar opstelde, creëerde ze een cultuur waarin mensen dit voorbeeld volgde. Je waarheid delen met elkaar is niet alleen persoonlijk bevrijdend, het baant ook de weg voor het vrijelijk stromen van energie tussen mensen. Jezelf durven zijn en je laten zien in een groep creëert teamspirit. Vergrootte persoonlijke effectiviteit, betere samenwerking en dus resultaat zijn de vruchten die je ervan plukt. Lees mijn Businesscase Distributie Centrum om te zien hoe waarheid zich ook vertaalt in klinkende munt.
Wat is jouw ervaring met het delen van waarheid in jouw organisatie? Ik ben benieuwd of je herkent wat ik schrijf.