Leiderschapscrisis:
Een Gemeenteraadslid dat de officier van justitie met een kampbeul uit Nazi Duitsland vergelijkt; Politici die onze belastingwetgeving vormgeven maar zelf dat beleid omzeilen via slim bedachte overzeese constructies; een oude Minister-President die zich altijd hard heeft gemaakt voor het terugdringen van de rijkelijke beloning van bestuurders maar vervolgens in de rol van RVB-lid pleit voor verhoging. Op de vraag ‘hoe dat te verenigen is?’ antwoord hij ‘Ik zit nu in een andere rol’. En daarmee slaat hij de spijker precies op zijn kop als het gaat over de leiderschapscrisis. Men speelt de rol van leider maar dat is iets anders dan een echte leider zijn. Een rol is slechts een vorm, een buitenkant. Leider ben je als mens.
Waar gaat het mis?
Het gaat dus mis als we ons te veel op de buitenkant richten, op de vorm, op het gewenste gedrag, op de rol die we (willen) vervullen. In organisaties is dat niet anders. Waarom waren Nelson Mandela en Gandhi zulke grote leiders? Omdat zij als privé mens een zelfde persoon waren als de publieke mens. De kern van het leiderschap zat diep in hen. Niet alleen als een oppervlakkige gedragslaag. Het probleem met dit laatste is dat je continu je hoofd erbij moet houden of je wel volgens bepaalde waarden gedrag vertoont. Dat is niet alleen vermoeiend en onnatuurlijk, het is uiteindelijk niet vol te houden en leidt uiteindelijk tot één of andere vorm van leiderschapscrisis.
Verder lijkt een valkuil te zijn om het gedrag dat we in grote leiders herkennen en waarderen te willen integreren, van buiten naar binnen. Niet alleen moet je dan de vraag stellen of deze eigenschappen of talenten ook jouw talenten zijn? Ook loop je het risico dat je juist verder van je eigen talenten en innerlijk leiderschap komt af te staan; de perenboom die toch graag een kersenboom wil zijn… Want voor iedereen is dat leiderschap anders. Steve Jobs had geen furore gemaakt als hij het gedrag van Gandhi had gekopieerd. Ik pleit er daarom voor het meer te hebben over de weg of het proces naar het leiderschap dan over de invulling of inhoud van het leiderschap zelf.
Hoe ont~wikkel je dan leiderschap?
Leiderschapsontwikkeling gaat over jouw leiderschap weer vrij te maken in jezelf als mens. In plaats dat je allerhande gedragingen of competenties erbij moet leren, gaat om te leren omgaan met de reflexen (wikkels) in jezelf waarom je die gedragingen of competenties niet meer laat zien. Het is een proces van binnen naar buiten waarbij je zelf verrast bent of waarbij juist anderen opmerken dat jij ander natuurlijk gedrag laat zien dan voorheen. Gedrag dat recht doet aan de situatie.
Hulp nodig bij het ont~wikkelen van jouw Leiderschap? Lees dan deel 2 van het boek ‘Passie in Bedrijf. De weg ernaartoe‘ of kijk op www.passieinbedrijf.nl wat ik voor je kan betekenen.