Commitment ofwel intrinsiek gemotiveerd werken aan gemeenschappelijke doelen. Dat is wat een goed team anders maakt dan een bundeling individuen. Toch blijkt dat vaak nog niet zo eenvoudig voor elkaar te krijgen.

In de alledaagse praktijk

Dit is wat je vaak terugziet in de praktijk: Als je doelen maar vaak genoeg herhaalt dan worden ze vanzelf gezamenlijk, is de gedachte. Daarbij wordt in teamoverleggen geanalyseerd wat er moet gebeuren en vervolgens worden er acties verdeeld samen met de teamleden. Echter, veel van wat is afgesproken wordt vaak om hele goede redenen niet waargemaakt. Hetgeen leidt tot ‘waarom’ gesprekken die weinig energie geven.

Als je het bovenstaande bekend voorkomt is het wellicht de moeite waard om door te lezen en te ontdekken hoe het wel kan werken.

Gezamenlijke missie

In elk team is er al impliciet een gezamenlijk belang of gezamenlijke missie aanwezig; de ware reden waarom mensen bij elkaar zitten in deze groep. Echter, deze gezamenlijk motiverende missie komt pas aan de oppervlakte als elk teamlid vertelt wat hij of zij echt belangrijk vindt. Met andere woorden als elk teamlid zich open stelt. Gevoelde gezamenlijkheid of verbinding ontstaat bij gratie van openheid. Zoals water alleen kan stromen als de sluizen open staan, kan ook de energie tussen mensen alleen dan stromen (verbinding) als mensen zich openen.

Veiligheid

Voor openheid in een groep is er veiligheid nodig. Nu wordt het interessant. Veiligheid in een groep wordt ervaren als je, zonder gevaar,  samen over onveilige zaken kunt praten met elkaar. Het bijzondere is dat mensen, diep in hun hart, niets liever willen dan alles wat als onveilig voelt eruit te gooien. ‘Onveiligheden’ zijn bijvoorbeeld wat je van een collega, de leidinggevende of het werk werkelijk vindt. Als je het namelijk kwijt bent, hoef je het niet meer mee slepen. Letterlijk een pak van je hart. Je mag helemaal jezelf zijn in de groep.

Commitment

Als alle teamleden ook in vervolggesprekken uiten wat zijn echt belangrijk vinden in hun leven/werk, wordt zogezegd de collectieve missie duidelijk. Altijd blijken de organisatie-team doelen een middel te zijn om deze missie waar te maken. Stelt iedereen vervolgens eigen persoonlijke doelen op hoe hij of zij wil bijdragen aan deze teamdoelen én ook zelf kiest wat waaraan hij of zij zich committeert, dan krijg je teamleden in actie richting het behalen van doelen. Immers niemand anders dan alleen het teamlid zelf kan bepalen hoe deze het meest optimaal zijn/haar eigen kwaliteiten kan inzetten voor het totaal.

De sleutel voor commitment zit in de gevoelde vrijheid om, vanuit verbondenheid met anderen, je eigen ‘ding’ te mogen doen.

Zijn jouw teamleden gecommitteerd aan de team/organisatiedoelen? Helpt mijn blog je met dit onderwerp?

zie ook: https://passieinbedrijf.nl/boek/

 

Share This