Druk!
‘Hoe gaat t met je? Druk!’ Het lijkt tegenwoordig wel een soort van statussymbool. Wie ben je nog als je zegt: ‘nou rustig, ik heb niet zoveel te doen. Af en toe een klusje en ook veel lekker thuis op de bank’. Mensen kijken je raar aan. Misschien zijn ze diep in hun hart wel jaloers maar ja de (onbewuste) consensus in de maatschappij is dat druk bezig zijn ‘leven’ is. Als onze poetsvrouw thuis bij ons thuis komt is het eerste dat ze zegt (als ik thuis ben): ‘en zijn jullie druk bezig?’. Misschien heb je het helemaal niet zo druk, toch moet je ergens wel druk zijn. De druk van buiten om druk te zijn is gigantisch.
(Innerlijke) rust
De tegenpool van druk is rust. Stel je eens voor dat je op een doordeweekse dag niets doet? Geen betaalde werkzaamheden, geen kinderen om je heen en geen huishouden. Gewoon lekker niets doen. Als je al schuwt bij de gedachte dan mag je je gerust afvragen of je dan wel genoeg rust in je leven hebt. En misschien nog meer dan rust te pakken is innerlijke rust te ervaren. We kunnen ook zeer druk zijn in ons hoofd. Ja, misschien zit je dan wel op de bank maar als je gedachten op volle toeren draaien dan ben je stiekem toch heel hard bezig. Dit betogen ook Bram Bakker en Koen de Jong in hun boek De Verademing. Zij stellen dat je als mens in rust je ongeveer zes maal in-en-uit ademt per minuut. Veel mensen in Nederland doen dat zo’n 16 maal!!! Dit is volgens de schrijvers te vergelijken met tegen de wind fietsen met 15km per uur. Dit alles heeft te maken met de balans te tussen ons sympathisch stelsel ofwel onze gaspedaal en ons parasympatisch stelsel, onze rem. Als we veel in ons hoofd zitten over de mogelijke problemen van straks of de zaken die onze zijn overkomen maar waar we maar niet over heen komen, dan houden we het gaspedaal stevig ingedrukt.
Minder druk door rustig ademen
Het goede nieuws is dat het twee kanten opwerkt. Als je in rust bent dan adem je nog maar zo’n zes maal per minuut. Maar als je zo’n zes maal per minuut gaat in-en-uit ademen dan kun je niet anders dan ontspannen. Dit heeft te maken met de het gegeven dat onze ademhaling aan een dieper stuk brein zit gekoppeld namelijk aan onze hersenstam. Onze gedachten en emoties komen respectievelijk voort uit onze neo cortex en ons limbisch systeem. Beide systemen zijn later ontwikkeld in de evolutie van de mens. Simpel gezegd: door zes maal te gaan ademhalen per minuut overrule je in wezen de jongere systemen.
Adem in het nu
Maar het werkt ook nog op een andere manier. Om zes maal te ademen per minuut moet je je wel bewust zijn van je ademhaling. En het enige moment dat je je daar bewust van kunt zijn is NU. Gedachte over de ademhaling niet hetzelfde als de ademhaling nu ervaren en deels ook sturen. Met andere woorden: op je ademhaling letten is ook nog eens heel mindfull. En daarmee versterk je de balans in je geest die je tegelijkertijd activeert in je lichaam.
Breathing app
Het is niet gemakkelijk als je telkens afdwaalt in gedachten om je aandacht bij je ademhaling te houden. Een handig hulmiddel kan dan de ‘Breathing App’ zijn. Deze is gratis te downloaden in je app-store. Het werkt heel eenvoudig. Stel de tijd in hoelang je je op je ademhaling wilt focussen. Zet je in-uit-ratio op 4:6 (4 seconden in en 6 seconde uit) en kies hoe je je wilt focussen. Dat kan via geluid; een zoem voor ‘in’ en een zoem voor ‘uit’, via op-/aflopende getallen of via een groter/kleiner wordende ballon. Het geluid of beeld helpt je dan telkens te herinneren op je ademhaling te letten. En zo kun je dan weer druk zijn met rustig worden. Succes!