Herken je dit?

Ben je wel eens onzeker over jezelf of je voldoet aan de eisen die er aan jou worden gesteld, door jezelf of door anderen? Twijfel je wel eens of je goed genoeg bent op jouw manier? Heb je wel eens het idee dat anderen het veel beter doen dan jij en voel je je daardoor weleens vervelend of minder? Ben je niet tevreden met de huidige situatie en wil je vaak of altijd meer? Is het antwoord op een van deze vragen ‘ja’, dan is er een grote kans dat je een (kleine) identiteitscrisis doormaakt. Wees gerust, dat is heel normaal. Echter, als je deze kleine identiteitscrisissen niet aanpakt, dan kom je uiteindelijk vroeg of laat in een grote (midlife) crisis terecht.

Wat is identiteit?

‘Laat werk niet je identiteit bepalen kopte laatst het NRC. De strekking van laatste artikel is dat het in tijden van flexibilisering en robotisering wellicht verstandig is je identiteit niet te veel te zoeken in je baan. Dit is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker in een maatschappij waarin iedereen iemand wil zijn. Identiteit wordt niet alleen afgemeten aan je baan maar ook aan je opvattingen, je religie, je prestaties, je profilering op Facebook, enzovoorts. Identiteit laat zich misschien wel het makkelijkst definiëren door de puntjes in te vullen achter ‘ik ben iemand die……’

Identiteitscrisis

Een ‘crisis’, groot of klein, ligt makkelijk in het verschiet als het beeld dat je van jezelf hebt niet overeenkomt met de werkelijkheid. Velen van ons maken dagelijks een kleine identiteitscrisis door. Kinderen kunnen zeggen ‘niemand vindt mij leuk’ als ze één dag geen speelkameraadje hebben en bij veel mensen doet het iets met hun eigenwaarde als anderen een veel leuker leven lijken te leiden (op Facebook) of als iemand hun standpunt afkeurt? Wellicht zie je dit niet als een crisis maar let eens op je eigen reactie als één van de bovenstaande zaken zich voordoet? Ga je harder je best doen? Mooiere foto’s plaatsen op Facebook? Jouw standpunt nog hardnekkiger verdedigen? Dit zijn allemaal (kleine) stressreacties op het de aantasting van een beeld dat je van jezelf hebt.

Loskomen van je identiteit

In al deze dagelijkse aantastingen van je zelfbeeld zit ook een kans. De kans om los te komen van je zelfbeeld. De voordelen van loskomen zijn vele. Op persoonlijke schaal zul je meer geluk, minder depressie, meer innerlijke vrijheid, meer rust en meer compassie ervaren. Op interpersoonlijk niveau leidt de-identificatie tot dialoog, samenwerking en vrede. Immers als jij zelf niet meer op het spel staat als het bijvoorbeeld over jouw geloof gaat, hoef je je eigenwaarde ook niet meer te verdedigen door aan te vallen. Natuurlijk blijf je verschillende rollen spelen in dit leven zoals partner, ouder, kind, broodwinnaar et cetera. De kunst is deze rollen met verve te spelen maar je er niet mee te identificeren. Zo beweeg je in het leven van iemand zijn naar ‘zijn’. 

 

Gratis Boek

Meer inzicht en handvatten voor excellente resultaten met je team.

Share This