…dat zei mijn moeder vroeger altijd. Al vanaf mijn vroegste jeugd heb ik geleerd dat ik niets te willen heb. Als je zelf niets mag willen, dan mogen anderen dat meestal ook niet. Zo wordt dit patroon van generatie op generatie doorgegeven, totdat deze lijn wordt doorbroken. Totdat je je realiseert dat dit (vaak onbewust) patroon huisvest onder je reacties naar je eigenkinderen. Als je je er bewust van wordt ontstaat een keuze; gehoor geven aan deze drang of het (en daarmee) je kinderen ruimte geven.

Ik dacht dat ik een heel eind was met het weer toelaten van mijn wil (en daarmee ook die van anderen), totdat mijn vriendin en ik dit weekend geconfronteerd werden met het maken van een keuze voor de aankoop van een huis. Ik merkte in mijzelf dat er ergens iets niet fijn voelde. Ik mocht niet in overgave één van de huizen echt graag willen. En als je iets niet mag van jezelf, onderdruk je deze behoefte. En dat, kost energie.

Het grappige is dat het opgeven van je (ego) wil een belangrijke deugd is in vele godsdiensten. Daarmee is het eigenlijk nog niet zo raar wat mijn moeder altijd zei. Echter, hoe kun je nu iets loslaten als je het nooit hebt mogen vasthouden? Het volledig tot wasdom laten komen van mijn wil is één van de zaken die ik te leren heb in dit leven. Ik realiseer me dat ik veel bezig ben geweest mijn wil te temmen en dat terwijl ie er al niet eens mocht zijn. En hoewel het temmen van mijn wil een moeilijke opgave leek, is het  bij nader inzien de makkelijkste weg. Veel lastiger is het om echt gehoor te geven aan mijn wil. Het haalt de oude emotionele pijn omhoog van een tijd toen ik de wil niet mocht hebben.

Misschien is het omarmen van mijn eigen wil wel het mooiste cadeau wat ik mijn kinderen kan geven.  In het mogen hebben van je wil ligt het voelen van je grenzen opgesloten; dit wil ik wel en dat wil ik niet. Daarmee verschuift het bewaken van mijn grenzen van leefregels of normen naar mijn voelen. En mijn kinderen? Die mogen hun voelgrenzen behouden zonder daarvoor spreekwoordelijk voor hun billen te krijgen.

Share This