Als je een probleem ervaart in relatie tot andere mensen, bijvoorbeeld je teamleden, of een ander type probleem, ontstaat de grootste beweging als jij jouw eigen aandeel in de situatie inziet. Én als je anders met de daaraan onderliggende reflexen leert omgaan. Je eigen aandeel is vaak voor jezelf een blinde vlek anders was het probleem al opgelost.

Blinde vlek

Een blinde vlek is, zoals de woorden doen vermoeden, voor jezelf moeilijk te zien. Het is een automatisme die jij je hele leven al bezigt in allerhande situaties. Ze is voor jou zo normaal dat je haar niet meer ziet in jezelf, zoals de vis niet doorheeft dat ie in het water zwemt.

Er zijn twee manieren om die blinde vlek waar te nemen.

Afstemmen intuïtie

De eerste is diep afstemmen op je eigen intuïtie. Dit betekent afdalen naar die ruimte in jezelf waar je volledig stil bent. Als je daar een tijdje verkeert kun je jezelf bijvoorbeeld de vraag stellen wat je over het hoofd ziet of wat hetgeen is waar jij de situatie mee in stand houdt. Vervolgens keer je terug naar de stilte. Er komt dan, als je paradoxaal genoeg, niet op zoek bent naar het antwoord, een antwoord. Vaak is dit een bruikbaar inzicht.

Vraag het een ander

De tweede manier is anderen in je omgeving de vraag te stellen wat je bij jezelf over het hoofd ziet. Vaak zien anderen jouw blinde vlekken maar al te goed. De mate waarin deze feedback je raakt hangt af van de mate waarin de feedbackgever soortgelijke blinde vlekken in zijn of haar eigen leven, onder ogen is gekomen. Des te dieper de ander hierin is gegaan en dus vrijer in is geworden, des te dieper de waarheid penetreert in jouw zelf en bevrijdend werkt.

Hulp nodig je eigen blinde vlekken te leren zien? klik dan hier

Share This