Wat weet je nou helemaal zeker in het leven? Ik ben lange tijd op zoek geweest om te weten te komen wie ik nu eigenlijk ben. Telkens als ik mijzelf denk te kennen treedt er een mechanisme op waarin ik (on)bewust geloof dat ik ook echt zo ben. Dat is het moment waarop het mis gaat. Als ik geloof dat ik in een situatie op een bepaalde manier ben, ga ik onbewust ook naar dat beeld handelen of denken, ondanks dat ik me wellicht anders voel of dat de situatie iets anders van me vraagt. Wat er ontstaat is weerstand. Weerstand tegen mijn diepere gevoel (ik zou me toch anders moeten voelen) of weerstand tegen de situatie (dit zou nu toch niet moeten gebeuren). Let wel, deze processen spelen op emotioneel niveau: iets voelt niet prettig of is vermoeiend. Het heeft een hele tijd geduurd voor ik me hiervan bewust werd op het moment dat het zich daadwerkelijk voordoet.

Ik herken de drang om te weten niet alleen in mijzelf. In mijn omgeving zie ik genoeg mensen die graag (willen) weten en tegelijkertijd  verdedigen hoe ‘het’ is, hoe zij zijn of hoe de wereld werkt. We willen ons allemaal graag ergens (onbewust) aan vasthouden. Het geeft ons zekerheid. Tegelijkertijd verliezen we hiermee onze oprechte nieuwsgierigheid naar de waarheid over onszelf, de ander en de wereld. Als we al nieuwsgierig zijn, is dat veelal binnen de kaders van wat we als waarheid betrachten. Onderzoek maar eens wat de volgende vragen bij jou oproepen:
Hoe vaak treed ik nou werkelijk buiten mijn gebaande paden?

Ben ik echt nieuwsgierig naar de ander zijn of haar intenties  of  ‘ weet’ ik die al?

Zijn vaccinaties wel werkelijk zo veilig voor kleine kindjes?

Ben ik echt vrij in mijn doen en laten of ben ik toch stiekem ‘ slaaf’ om mijn hypotheek te kunnen betalen?

Is pas iets waar als het wetenschappelijk  bewezen is?

Is het werk dat ik doe werkelijk wat ik zou willen doen vanuit mijn hart?

Op welke van deze vragen weet ik het antwoord echt zeker?

Het niet (zeker) weten werkt verwarrend en kan angst oproepen. Al snel probeert de geest weer een kader te scheppen waarin de nieuwe werkelijkheid past en daarmee sust zij de verwarring en angst. Een alternatief is de angst en verwarring te laten zijn (voelen zonder betekenis te geven) ofwel het omarmen van je onwetendheid. Maar ja, ook dit is weer een kader….

Share This