Vaak wordt gesproken over de onbalans tussen werk en privé. In wezen is dit slechts de uitingsvorm van een onbalans die dieper bestaat in bijna elk mens. Ik heb het dan over de onbalans tussen leven vanuit je ‘hoofd’ en leven vanuit je gevoel. En de balans valt uit naar de eerste. We leven met zijn allen teveel in onze linker hersenhelft. Sommige spreken zelfs over ‘leftbrainprisoners’. Dit leven vanuit deze hersenhelft uit zich in dat het nooit (goed) genoeg is en dat het leven gaat over status, erkenning, geld, verschillen, denken en veel moetens. Dan maakt het niet zoveel uit of je nu op je werk of thuis bent. Of het nu gaat om dat je nog huishoudelijke klusjes moet doen voordat je mag rusten of dat je nog een rapport moet schrijven voordat je naar huis gaat. Beiden komen voort uit dezelfde bron. De belangrijkste (onbewuste) drijfveer hierbij is angst. Angst om je baan te verliezen, angst om alleen te zijn, angst je gezin tekort te doen, angst voor de presentatie van morgen, angst dat je dom overkomt enzovoorts. Misschien wel allemaal terug te voeren op de moeder aller angsten namelijk ‘de angst niet goed genoeg te zijn’.

Leven vanuit je gevoel gaat over doen waar je zin in hebt. Het gaat over in contact zijn met je lichaam en de signalen die je lichaam afgeeft. Zegt het lichaam s’ middags dat je moe bent, dan zet je de auto aan de kant en dan ga je even slapen. Het is het deel in jezelf dat ‘weet’ wat goed voor je is als je ziek bent.  Het gevoel staat in verbinding met je rechter hersenhelft, met de vrouwelijke kant van eenieder. Hieruit komen je creativiteit, ware altruïsme en intuïtie voort. Het is de zijde zonder die continue ruis, wat we piekeren of praten in ons zelf noemen. Leven vanuit je gevoel is leven vanuit vrijheid. Alles is oké, elke situatie is zoals die is.

Ik hoor je al denken. Dat zijn mooie woorden maar de realiteit is anders. Er is wel een hypotheek die moet worden betaald, er moet brood op de plank komen en de kinderen willen sporten. Daar komt de balans om de hoek. In balans zijn is het leven leven zonder angst. Natuurlijk heb je nog gewoon een baan en een gezin maar je maakt je keuzes vanuit ware innerlijke vrijheid. Je zelfbeeld  hangt niet meer af van het resultaat van je handelen. Je geniet van elke activiteit met volle intensiteit zonder de zorg of dat wat je doet wel goed genoeg is. Het is het leven vanuit je hart.

Om de balans te bereiken is er wel iets meer gewicht op de ‘rechter’ schaal nodig. Dat betekent in contact komen met een dimensie die voor veel mensen wellicht nog onbekend is. Het is doordringen in een diepere laag van jezelf waar er vredige kalmte heerst. Als je die (weer) kunt voelen, ontstaat vanzelf balans op je werk, thuis en tussen beiden.

Share This