5 vragen aan Brend Seinen, van ‘Passie in bedrijf’ (interview door Ode)

Mensen zijn de passie kwijt in hun werk, zeg je. Wat is er dan aan de hand? 

Veel mensen zijn in een neerwaartse spiraal gekomen van leven naar overleven. Ze ervaren geen inspiratie, bezieling en betrokkenheid meer in hun werk. Sommigen raken zelfs overbelast, depressief of ontwikkelen andere ziekten.

Hoe kom dat?

Onder druk van de bedrijfsresultaten neemt de controledrang bij het management toe. In toenemende mate wordt in detail beschreven wat mensen moeten doen of aan welke competenties ze moeten voldoen. Men probeert het werk en gedrag te rationaliseren tot kant en klare opdrachten. En ja, als je een huis en een gezin hebt dan doe je er doorgaans alles aan om jezelf om te vormen tot dat ideaalplaatje wat er van je wordt verwacht. Dit biedt je weer wat zekerheid voor de komende tijd.

Wat is het probleem van kiezen voor zekerheid in je werk ?

Het functioneren naar de verwachting van anderen vraagt om continue aandacht. Het gaat dan niet vanzelf. In de praktijk betekent dit dat je veel (onbewuste) energie moet besteden om de vorm, het idee over hoe je moet zijn, vol te houden. Je gaat dan over je eigen grens heen van wat je diep van binnen in je hart weet dat goed voor je is. Over de mogelijke gevolgen hebben we het al gehad.

We moeten dus de ‘flow’ weer vinden? 

We moeten onze passie terugbrengen in wat we doen. Passie en diepste verlangens openbaren zich weer als we ons veilig, zeker en geaccepteerd voelen. En veilig voelen kun je niet bedenken. Het is een proces dat zich in jezelf in relatie tot anderen (binnen organisaties: collega’s en leidinggevenden) afspeelt. Je mag jezelf zijn onder anderen. Jij mag je essentie naar buiten brengen zonder dat je het gevaar loopt dat je wordt afgeschoten of niet voldoet. Als dat kan ontstaat de zogenaamde flow. Werken kost geen energie, het gaat vanzelf. Mijn ervaring is dat als dit gebeurd schieten zowel de arbeidsvreugde als de productiviteit gigantisch omhoog en het ziekteverzuim omlaag. Het gaat hand in hand.

Hoe doen we dat, onze passie terugbrengen in het werk?

De passie, verlangens en flow worden aangestuurd vanuit je rechter hersenhelft. Je hebt er geen controle over net zoals je geen controle hebt over je bloeddruk, je hartslag, het aanmaken van nieuwe cellen etc. Het vraagt dus om controle loslaten; het bewust worden van je vaak onbewuste controle-reflexen en het loskomen van je automatische zelf. In organisatieverband is dit in eerste instantie de uitdaging van de leidinggevende. Als die gaat bewegen op dit niveau neemt hij/zij de medewerkers vanzelf mee. De paradox is: Als je als leidinggevende niet meer succesvol moet zijn, kun je juist succesvol zijn!

gepubliceerd op www.ODE.nl on 8/12/2011 9:30 am

Share This