Invoelend vermogen

Het is mooi hoe het leven, en met name de situaties die zich daarin voordoen, me telkens weer uitdagen het beste in mijzelf naar boven te halen. De grootste uitdagingen doen zich bij mij, zoals bij zoveel mensen, voor in relatie tot andere mensen. Als iemand met veel invoelend vermogen kan ik nogal eens de (geconditioneerde) neiging hebben te ‘vervloeien’ met mensen in mijn omgeving. Als dat gebeurt raak ik mijzelf kwijt. Dat wat de ander wil en de emoties en gevoelens van de ander(en) lopen dan als het ware over in wat ik wil, mijn emoties en gevoelens. Het gevolg daarvan is dan dat ik de ander(en) tot een fijner gevoel wil bewegen zodat ik ook tot een fijner gevoel kom in mijzelf.

Mijn kwaliteit

Deze reflex heeft me veel gebracht. Zo heeft deze me altijd geholpen om groepen te bewegen naar een lager spanningsniveau. Daar waar mensen zich meer gaan openstellen en kwetsbaar worden. Dit laatste is nodig om ware verbinding onderling te ervaren en daarmee een beter functionerend en presterend team. Een ander voordeel van mijn invoelend vermogen is dat ik letterlijk kan voelen hoe een ander of anderen een situatie beleven. En ook hoe ze zichzelf daarin vastzetten. Dat inzien laat in persoonlijke coaching het licht schijnen op juist die blinde vlek die alle ontwikkeling in die ene mens stagneert.

Én Valkuil

Het nadeel is dat deze reflex mij afhankelijk maakte van de gevoelens en emoties van anderen. Ik raakte zogezegd mijzelf nogal eens kwijt. Ook zou je kunnen zeggen dat mijn intenties niet zuiver waren. Ze diende ook een eigen belang. Maar ja, ook ik ben niet perfect. De afgelopen 10 jaar ben ik dagelijks bezig geweest de verbinding in mijzelf te verstevigen. Waar ik voorheen mijzelf moest terugtrekken en afzonderen om mijzelf weer te hervinden, lukt het me tegenwoordig al in het samenzijn met de ander. Hierdoor blijf ik steeds beter in balans. Het lukt me daardoor ook meer evenwichtig te reageren op anderen. Met andere woorden, ik kan de ander volledig voelen en tegelijkertijd nog bewust bij mijn eigen wijsheid.

Een andere relatie met jezelf

Hoe ben ik daar gekomen? Ik zeg altijd dat je jezelf niet kunt veranderen. Je hebt het te doen met de persoonlijkheid die je hebt. Je kunt echter wel een andere relatie krijgen met jezelf, met jouw persoonlijkheid. Juist door jezelf te betrappen op het moment dat je kwaliteit (bij mij ‘invoelend vermogen’) doorslaat naar je valkuil (bij mij ‘vervloeien’) kom je los van deze veelal onbewuste en doorgaans niet effectieve reflexen. Wat je daar voor nodig hebt is de juiste intentie. Voor mij de nieuwsgierigheid hoe ik een vrijer, effectiever en gelukkiger mens kan worden. Maar ook andere mensen die jou telkens weer bewust of onbewust laten inzien dat je nog verdwaalt in je geconditioneerde reflexen.

 

Gratis Boek

Meer inzicht en handvatten voor excellente resultaten met je team.

Share This