In de vorige blog stond ik kort stil bij wat je zoal los laat en de ‘tragedie’ van het loslaten. Onbeantwoord is de vraag hoe laat je los? Laatst zei een collega ‘als je iets wilt loslaten, dan moet je het eerst even vastpakken’, naar verluidt een uitspraak van Lao Tse. Met andere woorden als je iets wilt loslaten, zul je je eerst bewust moeten krijgen wat er los te laten valt. Dat is een mooie eerste stap.

Loslaten lijkt te impliceren dat je ergens van af wilt. Dit is misschien wel de grootste blokkade in verandering. Bekend is het loslaten van een bepaald type gedrag of van bepaalde overtuigingen die onder andere ten grondslag liggen aan het gedrag. Hoe hard je ook aan jezelf werkt en bepaalde overtuigingen en gedrag probeert te veranderen, uiteindelijk merk je dat op een nog dieper niveau bepaalde reflexen hebt ingebouwd die uiteindelijk niet te (ver)maken zijn. Denk aan de werking van emoties op je gedrag.  Maar ook aan de sporen die bepaalde ‘conditioneringen’ in je lichaam achterlaten zoals spanning, ‘verkramping’ en uiteindelijk ziektes. Je bent en blijft JIJ of je dat nu wilt of niet. Zolang je blijft zoeken naar een betere jij, verandert er in wezen niets.

De ware kunst van het loslaten is het toelaten. Dit is de niet te doorgronden paradox van het leven. Een gedachte, emotie of lichamelijke (pijn) sensatie doen zich nou eenmaal voor. De ‘kunst’ is er op het moment dat deze zich voordoen, ‘bij te zijn’. Je neemt je gedachte, emotie of lichamelijke prikkel waar (=voelen) zonder dat dat je je laat verleiden in gedachten mee te laten voeren, het te benoemen, analyseren, labelen of de emotie ‘te worden’. Het is niet echt een activiteit. Je laat zijn wat er is. Een gevoel of gedachte op dit moment, waar je niets mee hoeft te doen behalve te laten voor wat het is. Nu begeef je je op het pad van transformatie. Hoe het precies werkt kunnen we met onze verstandelijke vermogens niet begrijpen. Een gevoel of gedachte laten zijn en omarmen, en niet wegstoppen of onderdrukken, is een daad van liefde. En als je niet meer wilt dat het weggaat of verandert, je het werkelijk toelaat zonder je te laten verleiden er in mee te gaan, dan verandert het.

Share This