Twee reizen

We hebben als mensen twee ‘reizen’ in het leven. De eerste, en meest bekende, is de reis naar buiten. De reis naar buiten leidt je onder andere naar een leuke en/of ambiteuze baan, het hebben van een gezin en hebben van bezit. De andere reis is de reis naar binnen. De reis naar binnen voert ons o.a. langs alles in onszelf wat we lastig vinden aan de reis naar buiten. Elke irritatie, ongeduld, weerstand of verdriet zijn o.a de stations tijdens de reis naar binnen. Het uiteindelijke doel van de reis naar binnen is innerlijke vrijheid. Deze innerlijke vrijheid zorgt ervoor dat je in de uiterlijke reis doet wat je echt vanuit je hart wilt. Dat waar je talent en passie ligt. De innerlijke reis geeft zin in/aan een leven. De uiterlijke reis wordt steeds leuker als je werkelijk doet waar je hart op zint.

Ontsporing

Als we enkel ons richten op de reis naar buiten, lopen we het risico er ons in te verliezen en te ontsporen. Het uitblijven van een gelijktijdige reis naar binnen leidt bijvoorbeeld tot burn-out, depressie, ongemotiveerd handelen, graaien, machtsmisbruik et cetera. Op organisatieniveau herken je deze onbalans aan overdadige beloningen, winst belustheid of een dwang en controle cultuur. Enkel de reis naar binnen daarentegen leidt tot een mogelijk bestaan in een grot. Hoewel afzondering zeker voor iedereen aan te raden is, leidt een teveel aan deze reis tot een samenleving zonder samen. Bovendien heb je de reis naar buiten nodig om de reis naar binnen te doorleven; the proof of the pudding is in the eating.

Zin geeft resultaat

De maatschappij, en daarin organisaties, schreeuwt zwijgzaam om de verbinding tussen beiden. Hoewel ze elkaar wellicht lijken uit te sluiten, zijn organisaties tegenwoordig de plek om ze te verbinden. De verbinding ontstaat daar waar mensen in het samenzijn met anderen uiten wat hen bezield. Wat hen bezield is wat ze werkelijk vinden van het werk, elkaar en/of de leidinggevende. De vonk ontstaat als mensen hun waarheid gaan delen. Alleen dan kunnen eigen beelden worden bijgesteld en die van anderen aangevuld. Bij beiden leidt dit tot meer inzicht in eigen aannames, dogma’s, oordelen en de automatismen die daaronder schuil gaan. ‘Ken jezelf’ stond boven de tempel in het oude Egypte en het oude Griekenland. Jezelf, een verzameling van veelal onbewuste reflexen, op heterdaad betrappen zorgt ervoor dat je jezelf niet per se hoeft te zijn. Dit leidt tot de bovengenoemde innerlijke vrijheid om te doen wat jij een zinnige bijdrage acht. En zin geeft resultaat.

Zingevend resultaat

Tegelijkertijd is de vonk van het delen van ieders waarheid een daad van openheid. Deze openheid is nodig om je te verbinden met anderen maar ook te verbinden met doelen. Daarnaast leidt het delen, indien de ervaren veiligheid blijft gewaarborgd, direct tot een grotere sociale vrijheid. Die is op haar beurt nodig om buiten de comfortzone te bewegen. Commitment aan doelen, initiatief nemen en onderlinge feedback (delen) zorgen vanzelfsprekend voor betere resultaten, zingevende resultaten.

Interessant? lees ook mijn laatste blogs Creatieve spanning in teams. Hoe creëer je die? ,Autonomie en Zelfsturing. Hoe geef je ze een krachtige injectie? en Leidinggevende mens en zelfsturende teams.

 

Share This